Czynniki związane ze zdrowym stylem życia, takie jak dieta, mogą pomóc w zapobieganiu lub spowolnieniu postępu wyniszczających chorób

Czynniki związane ze zdrowym stylem życia, takie jak dieta, mogą pomóc w zapobieganiu lub spowolnieniu postępu wyniszczających chorób


Nowe badanie sugeruje, że włączenie oliwy z oliwek do diety może pomóc zmniejszyć ryzyko śmierci z powodu demencji. Ponieważ wiele krajów boryka się z rosnącymi wskaźnikami zachorowań na chorobę Alzheimera i inne formy demencji, badanie daje nadzieję, że czynniki związane ze zdrowym stylem życia, takie jak dieta, mogą pomóc w zapobieganiu lub spowolnieniu postępu tych wyniszczających chorób.


Nasze badanie wzmacnia wytyczne dietetyczne zalecające oleje roślinne, takie jak oliwa z oliwek, i sugeruje, że zalecenia te nie tylko wspierają zdrowie serca, ale także potencjalnie zdrowie mózgu. Wybór oliwy z oliwek, produktu naturalnego, zamiast tłuszczów, takich jak margaryna i komercyjny majonez, jest bezpiecznym wyborem i może zmniejszyć ryzyko śmiertelnej demencji”.Anne-Julie Tessier, doktor nauk medycznych, doktor habilitowany, Harvard T.H. Chan Szkoła Zdrowia Publicznego

Tessier przedstawiła odkrycia na NUTRITION 2023, flagowym dorocznym spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia, które odbyło się w dniach 22-25 lipca w Bostonie.

Demencja obejmuje szereg stanów, w których zaburzenia myślenia lub pamięci wpływają na codzienne czynności danej osoby. Choroba Alzheimera, postępująca i śmiertelna choroba dotykająca około 5,7 miliona Amerykanów, jest najczęstszą postacią demencji.

Badanie jest pierwszym, które bada związek między dietą a śmiercią związaną z demencją. Naukowcy przeanalizowali kwestionariusze żywieniowe i zapisy zgonów zebrane od ponad 90 000 Amerykanów w ciągu trzech dekad, podczas których 4749 uczestników badania zmarło z powodu demencji.

Wyniki wykazały, że osoby, które spożywały więcej niż pół łyżki oliwy z oliwek dziennie, miały o 28% mniejsze ryzyko śmierci z powodu demencji w porównaniu z osobami, które nigdy lub rzadko spożywały oliwę z oliwek. Ponadto zastąpienie zaledwie jednej łyżeczki margaryny i majonezu równoważną ilością oliwy z oliwek dziennie wiązało się z 8-14% niższym ryzykiem zgonu z powodu demencji.


Badania sugerują, że ludzie, którzy regularnie używają oliwy z oliwek zamiast przetworzonych lub zwierzęcych tłuszczów, ogólnie mają zdrowszą dietę. Jednak Tessier zauważył, że związek między oliwą z oliwek a ryzykiem śmiertelności z powodu demencji w tym badaniu był niezależny od ogólnej jakości diety. Może to sugerować, że oliwa z oliwek ma właściwości wyjątkowo korzystne dla zdrowia mózgu.

„Niektóre związki przeciwutleniające w oliwie z oliwek mogą przekraczać barierę krew-mózg, potencjalnie wywierając bezpośredni wpływ na mózg” – powiedziała Tessier. „Możliwe jest również, że oliwa z oliwek ma pośredni wpływ na zdrowie mózgu, korzystnie wpływając na zdrowie układu sercowo-naczyniowego”.

Wcześniejsze badania łączyły wyższe spożycie oliwy z oliwek z niższym ryzykiem chorób serca. Wykazano również, że włączenie oliwy z oliwek do śródziemnomorskiej diety pomaga chronić przed pogorszeniem funkcji poznawczych.

Tessier ostrzegła, że badania mają charakter obserwacyjny i nie dowodzą, że oliwa z oliwek jest przyczyną zmniejszonego ryzyka śmiertelnej demencji. Potrzebne byłyby dodatkowe badania, takie jak randomizowane próby kontrolowane, aby potwierdzić efekty i określić optymalną ilość oliwy z oliwek do spożycia w celu uzyskania tych korzyści.

Ogólnie jednak badanie jest zgodne z zaleceniami dietetycznymi i wzmacnia dowody na to, że stosowanie oliwy z oliwek zamiast margaryny lub majonezu może pomóc w utrzymaniu zdrowej diety.

Źródło:
Amerykańskie Towarzystwo Żywienia, artykuł opublikowany w: Wiadomości z badań medycznych | Wiadomości o stanie zdrowia [https://www.news-medical.net/news/20230724/Opting-for-olive-oil-may-reduce-the-risk-of-fatal-dementia.aspx]

fot. pexels.com, by Loong Ken